Säkerhet vid barnbärande

Att vara förälder eller anknytningsperson till ett barn kan vara omvälvande, roligt, utmanande och ibland skrämmande. Ofta gör man det man själv tänker är bäst för sitt/sina barn, men trots det så blir man naturligt osäker när man testar nya saker. För ett tryggt och säkert bärande, oavsett vad man bär i så finns det några säkerhetsrekommendationer. Dessa utgår främst ifrån spädbarn och barn som sover. Lite äldre bebisar och barn som är vakna, aktiva och har en god styrka i övre delen av kroppen behöver inte följa rekommendationerna på samma sätt.

– Att barnet kan andas och har fria luftvägar. Barnets ansikte ska inte täckas av klädesplagg, sjal eller en stor byst för att minska riskerna för kvävning. För spädbarn skall en sjal/sele inte täcka mer av huvudet än att det ger stöd för nacken. Tidigare rekommendation om att det inte ska gå högre än örsnibbarna kan i vissa fall ändå bli för högt, och minska luftutrymmet för barnet.

– Att barnet har bra stöd för huvud och nacke (särskilt spädbarn, och barn som sover). Barnets haka skall inte tippa fram så mycket att det ligger mot barnets bröstkorg. Detta kan stänga av luftvägarna i halsen. Därför rekommenderas minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröstkorg. Likaså ska inte barnets huvud tippa för mycket bakåt mot ryggen då detta också kan stänga luftvägarna, eftersom barnets luftrör är väldigt mjukt. 

– En sjal/sele skall ge stöd till barnets kropp och tillåta barnet att inta en naturlig, föredragen position utan att säcka ihop. Sjaltyg ska ligga slätt över ryggen, och selens panel ska omsluta barnet hela vägen från nacken ner till sätet. Bärdonet ska också sitta skönt för den som bär. Större bebisar och barn kan när de är vakna ha en eller båda armarna utanför om barnet vill.

– Ett litet barn intar generellt en grodhållning, vilket innebär att ryggen är kurvad, benen är böjda upp mot magen och bäckenbotten vinklad uppåt. Detta brukar allmänt kallas för c-kurva och m-position. Men barn är olika och vissa vill ha benen väldigt tätt ihop, medan andra barn naturligt vinklar ut benen i en bredare position. Ett bärdon ska vanligen anpassas efter barnet, och inte barnet efter bärdon. Detta kan innebära att bärselar som kan användas från nyfödd ändå inte bör användas, beroende på vilken kroppsposition det nyfödda barnet har.

– Ett bärdon ska ge stöd för sätet och gå från knäveck till knäveck. Sätet är den triangel som går mellan knävecken och rumpans lägsta punkt. Ju äldre barnen blir desto mindre viktigt är det att det ger stöd från knäveck till knäveck ut säkerhetssynpunkt. Det blir dock bekvämare och mer avlastande att bära om barnet har fullgott stöd.

Av olika anledningar kan man behöva göra avkall på vissa utav dessa rekommendationer. Detta kan exempelvis gälla om barnet har reflux, skador eller tillstånd som problematiserar barnets position, höftdysplasi, skador/sjukdomar hos bäraren eller andra orsaker. Är du osäker så ta gärna kontakt med en bärandekonsult. Du kan hitta konsulter och sjalotek HÄR.

Här nedan finns bilder som på olika sätt förklarar de säkerhetsrekommendationer som förespråkas.

TICKS
Källa: http://babyslingsafety.co.uk/
säkerhetscirkeln-checklista-säkerhet-vid-bära-barn-2019-01
Källa: www.narabebis.se
p-u-s-s-a
Källa: https://sjala.nu/sakerhet
posish
Källa: https://sjala.nu/sakerhet